СуровоядствоСуровоядство

Думата суровоядство произлиза от съчетание на две думи – сурово и ядене, тоест консумиране на храна, която не е претърпяла термична обработка, замразяване, сушена, веяна и няма животински произход. 

Суровоядството се е наложило като здравословен начин на живот малко повече от преди два века. Към този тип начин на хранене прибягват предимно хора, които имат заболявания от различен характер или искат да имат здравословен начин на живот. 

Начинът на хранене се състои основно от консумацията на сурови храни. Като за закуска започват с 250 мл прясно изцеден сок, за обяд консумират салата от пресни зеленчуци или плодове, а за вечеря ябълка в допълнение с чай от мащерка. 

Всички, който са приели суровоядството като начин на живот са убедени, че това ги прави пълноценни, заредени с положителни емоции, със стройни фигури, мили и добри. Някои от тях са убедени, че на нашия организъм не се отразява добре месото и готвените ястия, защото се затлачва с шлаки. Според техния опит - суровите плодове, зеленчуци, кълнове и бобени растения ще ви спасят да запазите тялото и кожата си здравословна и млада. Дали ще изберете този начин на живот, това всеки сам може да реши за себе си. Но ако се двоумите дали да се отдадете на здравословен начин на живот или ще се храните, както до сега с обща храна, истината е, че суровоядството е разковничето към вашето здраве. 

Тръгнете ли, по пътеката на здравословното хранене имайте пред вид, че алкохол, кофеин и рафинирана захар са напълно противопоказни. Във вашето меню трябва да преобладават бобови култури, плодове, зеленчуци, кълнове, водорасли, пълнозърнести храни и ядки. Хората, които станат суровоядци отказват от раз готвените ястия и най-вече месото. Това е труден момент и понякога те не могат да се справят с липсата на обща храна, като лесно посягат към старите си навици. 

Суровоядството не е хоби, то изисква повече време при приготвяне на храната, тя се пасира, изцежда и нарязва, а когато става въпрос за прилично количество зеленчуци и плодове говорим вече за сериозен всекидневен ангажимент. Естествено, като всяко нещо и сувороядството си има негативи, като например, че тялото не може да се адаптира толкова лесно и винаги ще имате чувството за перманентен глад. При някои по тялото им се появяват пъпки, петна или промени по кожата, но всичко е персонално и не може да се конкретизират негативите, докато не се опита. 

Специалистите съветват преминаването към суровоядството да е постепенно. Естествено не забравяйте, че тайната на здравословното ни състояние е, да не изпадаме в крайности, да не се тормозим физически и психически с режим на хранене, който не ни се отдава независимо, колко здравословен е той.